За допомогою яких засобів можна побороти нежить дома?

За допомогою яких засобів можна побороти нежить дома?

01.10.2023 Off By admin

Вважається, що нежить, якщо його лікувати, проходить за 7днів, і, якщо не лікувати — сам проходить за ту ж тиждень. Можливо, це справедливо для нежиті, викликаного гострою інфекцією.

Однак багато людей мучаться від закладеності носа роками. І тут, перш за все, необхідно розібратися з діагнозом. Нежить (або риніт) може бути наслідком різних причин. Розрізняють декілька видів риніту: вазомоторний, алергічний, медикаментозний, гормональний, психогенний, інфекційний та інші. Хронічна закладеність носа сильно знижує якість життя людини постійними головними болями, порушеннями сну, підвищеної втомлюваності.
Якщо лікар виключив такі причини закладеності носа як застуда, ГРВІ, алергія, то мова, швидше за все, йде про вазомоторний риніті, при якому хронічний нежить епізодично загострюється. Причина цього захворювання в порушенні регуляції тонусу кровоносних судин. Слизова носа часто набрякає через розширення судин і практично блокує дихання. Судинозвужувальні краплі приносять тимчасове полегшення, але в цілому тільки погіршують становище.
У цій ситуації необхідно нетрадиційне лікування і корекція способу життя. Перше ліки — загартовування, яке добре тренує кровоносні судини. Контрастний душ, ходіння босоніж по траві і гарячому піску, взимку — по снігу, контрастні ванни для рук і навіть гра в сніжки — все це допоможе вам поліпшити стан ваших судин. Головне правило при загартовуванні — поступове, поетапне звикання організму до більш низьких температур.
Другі ліки — це правильне харчування, вживання продуктів, багатих біофлавоноїдами, які покращують обмін речовин в стінках судин. Їжте більше цитрусових, волоських горіхів, гречки, смородини, агрусу, винограду, чорниці, брусниці, журавлини, горобини чорноплідної, червонокачанної капусти, буряка, помідорів, салату, пийте зелений чай. (При варикозному розширенні вен і тромбофлебіті є обмеження на вживання продуктів з високим вмістом біофлавоноїдів). Рекомендується також білкова їжа, адже тільки вона містить фенілаланін, з якого синтезується гормон, що забезпечує нормальний тонус судин.

Для швидкого зняття закладеності носа приготуйте краплі на основі олії туї західної. Це дозволить вам поступово зняти залежність від звичних крапель. Масло туї має судинозвужувальну дію, але не викликає залежності. Закапуйте три рази на день по 2-3 краплі олії в кожну ніздрю. На початку курсу додайте в масло по 1 краплі тих назальних крапель, які ви зазвичай використовували, тому що масло туї починає діяти поступово.