Лікарі розповіли про найпростіший спосіб швидко підняти рівень гемоглобіну

Лікарі розповіли про найпростіший спосіб швидко підняти рівень гемоглобіну

09.03.2023 Off By admin

Виявляється, препарати, які містять залізо, краще засвоюються, якщо їх приймати в зв’язці з вітаміном С

Хто найчастіше страждає анемією

У більшості випадків залізодефіцитна анемія діагностується у дорослих жінок, вагітних, матерів-годувальниць, людей з ослабленим імунітетом і тих, хто недавно переніс серйозні операції або втратили багато крові.

Часто лікарі кажуть, що причиною поганої засвоюваності заліза є захворювання тонкого кишечника і несприйнятливість вітаміну В12, без якого засвоєння заліза організмом неможливе. Однак вплинути на рівень гемоглобіну в крові може і наявність або брак вітаміну С.

Лікування анемії

В будь-якій аптеці вам запропонують десятки різних препаратів, які допоможуть підняти рівень гемоглобіну. Вони відрізняються за ціною і складом, проте є у них загальна властивість: діяти вони починають через приблизно 7-10 днів після початку прийому. Однак можна і скоротити цей період і скоріше помітити позитивні зміни з організмом — для цього потрібно приймати вітамін С, за певною схемою.

На додаток до ліків, боротися з анемією допоможуть і правильні продукти харчування, в яких багато заліза.

Навіщо потрібно пити залізо в парі з вітаміном С

Потрапляючи в організм, залізо може «загубитися», якщо не з’єднається з аскорбіновою кислотою. Тому медики рекомендують поєднувати прийом препаратів заліза і вітаміну С.

Так, таблетки найкраще запивати підкисленою рідиною (наприклад, водою з додаванням соку лимона). Можна замінити воду склянкою розбавленого соку цитрусових — апельсиновим, грейпфрутовим, мандариновим і ін. У такій компанії залізо набагато швидше правильно засвоїться і почне «працювати».

Як правильно пити «залізо»

Найкраще приймати препарат до повноцінного прийому їжі. Не рекомендується приймати його з чаєм або кавою, бо таніни і кофеїн, що входять до їх складу, можуть негативно вплинути на всмоктування заліза.

Поганий попутник для заліза і кальцій. Як встановили вчені в ході експериментів, цей мікроелемент перешкоджає нормальному всмоктуванню заліза. А значить підвищити гемоглобін не вийде навіть після трьох місяців постійного застосування ліків.