Дієтолог пояснила, навіщо потрібні антиоксиданти та «різнобарвна тарілка»

Дієтолог пояснила, навіщо потрібні антиоксиданти та «різнобарвна тарілка»

27.03.2023 Off By admin

Антиоксиданти – речовини, які захищають нас при окисних процесах в організмі, викликаних вільними радикалами, і тим самим захищають від функціональних порушень, що відбуваються у міру дорослішання організму. Антиоксиданти ми отримуємо щодня разом з їжею, і їхню присутність у раціоні дієтологи зараз відводять не меншу за значимістю роль, ніж співвідношенню білків. жирів та вуглеводів.

Ті, хто не хоче приймати багато БАД, повинні знати, з якими продуктами ми можемо отримати необхідні антиоксиданти, радить лікар-дерматолог.

«На що здатні антиоксиданти? Вони допомагають клітинам відновлюватися, уповільнюють процеси старіння, зміцнюють імунну систему, оптимізують обмінні процеси в організмі, знижують ризик хвороб серця. Крім того, оберігають організм від шкідливого впливу випромінювання, зокрема ультрафіолету», — пояснила лікар.

Лікар назвала найнеобхідніші антиоксиданти та джерела їх отримання з їжі:

  • — вітамін С – цитрусові, ківі, солодкий перець, шипшина, шпинат;
  • — вітамін Е — рослинні олії, броколі, горіхи, риба, авокадо;
  • — вітамін А — печінка, морква, батат, олія печінки тріски, лосось;
  • — поліненасичені жирні кислоти Омега-3 – тунець, лосось, горбуша, морепродукти;
  • — бета-каротин — яскраво забарвлені овочі та фрукти, такі як морква, шпинат, горох, манго;
  • — лікопін — рожеві та червоні овочі та фрукти, наприклад помідори, кавуни, червонокачанна капуста;
  • — селен — рис, пшениця, цільнозернові продукти та горіхи, яйця, бобові та сири;
  • — коензим Q10 — оселедець, кунжут, курка, яловичина, броколі;)
  • — ресвератрол – природний фітоалексин – темні сорти винограду, червоне вино.

«Якщо говорити про добавки — їх потрібно приймати за призначенням лікаря. Все відразу з цього списку пити, звичайно, не можна, більшість добавок призначається індивідуально», — зазначила лікар.

За її словами, важливо грамотно вибудувати щоденний раціон, дотримуючись при цьому принципу «різнобарвної тарілки».

«Звичайно, чим яскравіше і різноманітніше щоденне меню, тим більше надходить в організм біодоступних антиоксидантів», — сказала доктор.