Використання волоського горіха в народній медицині

Використання волоського горіха в народній медицині

01.10.2023 Off By admin

У ядрах волоського горіха знаходиться білок (18%), цукор, жирне масло (до 75%), провітамін А, вітаміни С, Е, Р, К, групи В, мінеральні речовини (залізо, фосфор, магній, калій, кальцій , кобальт, йод, мідь), дубильні речовини.

Жирне масло складається з гліцеридів, лимонної, стеаринової, олеїнової, лінолевої, пальмітинової, ліноленової кислот. Найбільше вітаміну С міститься в оболонці незрілих плодів, і по його кількості вона не поступається цитрусовим, чорній смородині і шипшині. Тому з оболонок незрілих плодів волоського горіха готують вітамінні концентрати.
У давнину волоський горіх вважався дуже сильною протиотрутою, що допомагає від отруєння найсильнішими отрутами. Для цього вранці натщесерце потрібно було з’їсти два волоські горіхи з двома винними ягодами, з листям і сіллю.
Протизапальні і бактерицидні властивості волоського горіха.
У народній медицині відвари і настої листя і плодових оболонок волоського горіха здавна використовують при лікуванні ран, виразок, фурункулів, при обмороженнях як ранозагоювальний, бактерицидний і протизапальний засіб. При лишаях, гнійних висипах, наривах і фурункулах, екземі, себореї, випаданні волосся, вугровій висипці, псоріазі, дерматиті відвар листя застосовують у вигляді ванн, обмивань, примочок, компресів.
Для полоскання порожнини рота і горла при запальних захворюваннях можна використовувати також препарати кори коренів і стовбурів волоського горіха.
Водні екстракти з листя волоського горіха також мають бактерицидні та ранозагоювальні властивості. Їх застосовують для прискорення загоєння ран, при лікуванні туберкульозного ураження шкіри і гортані.
Ефективно загоює рани, опіки і ураження шкіри горіхове масло. У народній медицині його використовують також при лікуванні кон’юнктивіту і запалення середнього вуха.
Волоський горіх при туберкульозі.
Ще Авіценна рекомендував для лікування туберкульозу товчений волоський горіх з медом.
Водний екстракт з листя і околоплодников горіхів надає лікувальну дію при деяких формах туберкульозу шкіри, гортані, туберкульозному лімфаденіті. У народній медицині Франції горіхове листя здавна застосовують при туберкульозі лімфовузлів.
З листя волоського горіха отримували також препарат каріон, який застосовувався для лікування туберкульозного вовчака.
Вітамінний і тонізуючий засіб.
Волоські горіхи рекомендують вживати в їжу при гіпо- та авітамінозах, при дефіциті солей заліза і кобальту. Вони корисні годуючим матерям, а також в період одужання після важкої хвороби як загальнозміцнюючий засіб. Сучасні натуропати запевняють: якщо щодня з’їдати всього три волоські горіхи, це подарує вам сім років життя!
Радять поєднувати волоські горіхи із зеленими овочами: це в кілька разів підвищує лікувальний і живильний ефект. Для кращого засвоєння горіхи слід розмочувати у воді, ретельно розжовувати або пропускати через м’ясорубку.
У болгарській народній медицині при гіпо- та авітамінозах рекомендують зелені плоди горіха.
Волоський горіх при шлунково-кишкових захворюваннях.
У волоських горіхах багато клітковини і масла, які здатні посилювати діяльність кишечника. Вони дуже корисні літнім людям, схильним до запорів.

Ще Гіппократ рекомендував відвар зеленої оболонки волоського горіха при шлунково-кишкових розладах. Відвари і настої листя волоського горіха застосовують як в’яжучий протипоносний засіб. У народній медицині Франції з давніх пір настій горіхового листя вживали при гастроентериті і для поліпшення травлення.