Причини появи прищів на язиці

Причини появи прищів на язиці

01.10.2023 Off By admin

Прищі на язиці знайомі багатьом. Вони болючі, завдають дискомфорт і страждань. Насправді вони легко лікуються і не викликають ускладнень. Прищик на язиці може з’явитися з багатьох причин, найчастіше через мікротравми язика, стоматит або герпес.

Білі прищі найчастіше з’являються в результаті стоматиту або кандидозу. Оскільки ці два захворювання зовсім по-різному лікуються, слід звернутися до лікаря при перших симптомах, щоб правильно поставити діагноз і призначити лікування.
Для кандидозу характерні білі прищі і наліт на язиці, який за зовнішнім виглядом нагадує сир і покриває всю поверхню ротової порожнини. Також зустрічаються білі прищі на піднебінні, кінчику і під язиком. Іноді вся поверхня може бути покрита дрібними прищиками і сирнистим нальотом.
Діагностика кандидозу не представляє труднощів – якщо вранці ви прокинулися і виявили на мові наліт і прищики, у вас є всі підстави припускати наявність кандидозу або молочниці. Слід звернутися до лікаря за підтвердженням діагнозу і призначенням лікування.
При стоматиті на язиці з’являються маленькі прищі. Їх зазвичай буває багато, вони можуть зливатися між собою. Такі дрібні білі прищики на кінчику або корені, біля основи або під ним дуже болючі і сверблять. Біль посилюється після прийому їжі.
Червоні прищики на язиці є основною ознакою глосситу – запального захворювання. Зовні вони виглядають як запалені червоні точки, які болять.
Глоссит може з’явитися з багатьох причин:
-алергічна реакція;
-вживання занадто гарячої та гострої їжі;
-зловживання алкоголем;
-наявність вірусу герпесу
Червоний прищ на кінчику язика може бути і результатом опіку занадто гарячою їжею. Сосочки на поверхні від опіку сильно збільшуються і напухають, зовні це виглядає як прищик. Через кілька днів все приходить в норму.

Чому з’являються?
Як вже було сказано, на язиці повністю відсутні сальні залози, тому “прищі” на ньому не можуть з’являтися в принципі. Адже прищ – це запалення сальної залози. Але шишечки і вузлики, які часом з’являються на поверхні, за зовнішнім виглядом дуже нагадують прищі, тому вони і отримали таку назву. Прищі під язиком або на кінчику доставляють чимало клопоту і надзвичайно болючі.