Перші ознаки захворювання печінки

Перші ознаки захворювання печінки

01.10.2023 Off By admin

Надзвичайна важливість печінки для повноцінної роботи всього організму незаперечна. Іноді її захворювання виражаються бурхливо, але більшість важких печінкових хвороб починаються поволі, проявляючись лише вже на серйозних стадіях (наприклад, цироз). Тому при найменших ознаках проблем з печінкою варто невідкладно зайнятися своїм обстеженням, щоб зрозуміти, що діється з цим органом, і вчасно почати грамотне лікування.

Хороші доктора завжди уважно розглядають шкіру роздягненого хворого. Одні її зміни дозволяють досить запідозрити хвороби печінки неозброєним оком. Інші ж вимагають певного багажу професійних знань або досвіду. Про захворювання печінки можуть свідчити: жовтяниця, що з’являється при ураженні печінкової тканини або внутрішньопечінкових проток (вона краще видно при природному, а не штучному освітленні, причому жовтіє не тільки шкіра, але очні склери і слизові оболонки); локальна коричневе забарвлення в пахвових западинах і / або паху (з’являється через накопичень меланіну при гемохроматозі або біліарному цирозі); загальний свербіж і расчеси (часто супроводжують первинний біліарний цироз і інші хвороби, що протікають з внутрішньопечінковим застоєм жовчі); різні висипання (ознаки інфекційних гепатитів, аутоімунного ураження печінки); судинні “зірочки”(класична ознака цирозу).
Печінка закономірно відноситься до системи травлення, саме в ній утворюється жовч. Тому не дивно, що при печінкових недугах спостерігаються збої з боку органів шлунково-кишкового тракту. Хворих турбують: дискомфорт, важкість, відчуття “переповнення”, біль у правому підребер’ї (симптоми частіше обумовлені супутніми змінами моторики жовчних шляхів, сама печінку болить рідко); нудота; проноси або запори; знебарвлення стільця, що супроводжується потемніння сечі і жовтяницею; солодкуватий або “рибний” запах з рота (грізне свідчення наростаючої печінкової недостатності).
Зміни синтезу гормонів більш помітні у пацієнтів чоловіків (особливо при алкогольній хворобі).Вважається, що алкоголь може призводити до того, що тестостерон і інші андрогени (чоловічі гормони) трансформуються в естрогени (жіночі гормони), чим і пояснюються виникають зміни: гінекомастія (збільшення грудей); зміна типу оволосіння; атрофія яєчок; імпотенція; зникнення лібідо.

Як при гострій, так і при хронічній печінковій патології в організмі сповільнюються процеси знешкодження аміаку, який надходить в системний кровотік і викликає різноманітні неврологічні розлади. У хворих з’являються: незрозуміла стомлюваність; зниження працездатності; безсоння; зміна режиму сну (якщо вдень переслідує непереборна сонливість, що змінюються безсонною ніччю, то це може бути найпершою ознакою грізної печінкової енцефалопатії); занепокоєння або загальмованість.