Які бувають наслідки недосипання?

Які бувають наслідки недосипання?

01.10.2023 Off By admin

Як не заспокоюй себе, що виспишся за вихідні, зробити таке, на жаль, неможливо, тому що дефіцит сну не заповнимо. Надолужити упущений сон практично не є можливим. А даремно – наприклад, позбавлені сну тварини вмирають. Фахівці припускають, що аналогічний результат неминучий і для людини.

Симптоми недосипання
Сон – гостра життєва необхідність. Його відсутність призводить до неабияким проблем зі здоров’ям. Безумовно, у кожної окремо взятої людини симптоматика недосипів проявляється по-своєму, проте є і певні перетину, характерні кожному.
Зовнішні симптоми недосипання- це, в першу чергу, добре відомі всім темні кола під очима. Вони виникають як результат надмірної перевтоми не тільки через тривале сидіння за комп’ютером, але і багатьох інших життєвих обставин, які стають причиною підвищеного кровопостачання в області очей. Перенапруження призводить до переповненості судин кров’ю в цьому районі, а тонка шкіра і відсутність жирового прошарку з головою видають проведену без сну ніч. Недосипання також проявляється зовні у вигляді невеликого набряку обличчя і втрати тонусу шкіри на всьому тілі. Крім іншого, виникає необгрунтована дратівливість, падає зосередженість, переважає неуважність.
Внутрішні симптоми недосипання
Внутрішній прояв симптомів, викликаних недосипанням, пов’язаний зі нервозністю всього організму в цілому: це, перш за все, скачки кров’яного тиску, прискорене серцебиття, втрата апетиту, негаразди з шлунково-кишкового тракту. Крім того, втрачається раціональне мислення, чому починає переважати ірраціональність, яка призводить до ще більшої дратівливості і незадоволеності ситуацією. Людина повністю втрачає адекватну реакцію на те, що відбувається навколо. Послаблюється захисна функція організму, виникає уповільнена реакція на зовнішні фактори, що провокує низьку продуктивність. Гастрит, виразка шлунка і гіпертонія – ось супутники тих, хто змушений довго не спати.

Наслідки недосипання
Найголовніше і всім відоме наслідок недосипання – погіршення всього – і здоров’я, і самопочуття, і роботи головного мозку, і якості праці. Також починають долати людину депресивні стани, безпричинний гнів і різко мінливий настрій. Крім перерахованого, недосипання виливається в серцево-судинні хвороби, діабет і ожиріння. Виникають часті паморочливі стани (запаморочення), хронічна втома. Як показали результати експериментів в лабораторії сну з університету Каліфорнії (США), після 35-годинного вимушеного неспання людина починає надмірно гостро і бурхливо реагувати на оточення – навіть на самі дріб’язкові подразники. Ще один неприємний наслідок недосипання – ожиріння. Оскільки обмінні процеси уповільнені, рівень цукру в крові збільшується в рази. Наслідком цього може стати високий рівень інсуліну і як результат – збільшення ваги.